Thursday, February 23, 2012

„Photostory of the Future BiH“

Britanska Ambasada Bosne i Hercegovine i Goethe-Institut iz Sarajeva organizovali su foto- natječaj na temu "Foto-prica buducnosti Bosne i Hercegovine". Na natjecaj su se odazvali  fotografi koji su poslali svoje radove koji govore o tome na koji nacin oni percipiraju buducnost Bosne i Hercegovine.


Najuspješnije autore i fotografije odabrao je žiri u sastavu:


PAUL LOWE (UK)
Course Director of the Masters programme in Photojournalism and Documentary Photography at the London College of Communication, University of the Arts London.
Priznati i vise puta nagrađivani fotograf ciji radovi se objavljuju u svjetski poznatim casopisima poput Time, Newsweek, Life, The Sunday Time Magazine, The Observer, The Independent i monogi drugi.. Svojim fotografijama svjedocio je o mnogim vaznim svjetskim događajima kao sto su: pad Berlinskog zida, oslobađanje Nelsona Mandele, položaj žena u Africi, konflikti u bivšoj Jugoslaviji, nasilje u Ceceniji itd.. Njegova knjiga "Bosnians", objavljena 2005. godine svjedoci o 10 godina ratne i post-ratne situacije u BiH.


ANDY SPYRA (Germany)
Freelance fotograf, trenutno živi u Istanbulu, Završio studij Fotografije - Fachhochschule Hannover 2009-te godine. Pored stalnih angažmana u novinskoj fotografiji, trenutno radi i na licnim projektima koji za temu imaju Balkan i Srednji Istok.

IMRANA KAPETANOVIĆ (BiH)
Afirmisani fotograf iz Sarajeva. Od pocetka ozbiljnog bavljenja fotografijom (2003.g) do sada imala je 3 samostane izložbe, a njeni radovi su bili izloženi također i na preko 100 kolektivnih izložbi u BiH i širom svijeta. Također, dobitnica je velikog broja domacih i međunarodnih nagrada i pohvala. Uz to, trenutno je vlasnica fotografskog studija "TNT", kao i predsjednica fotografske asocijacije "Foton".


Fotografi ciji su radovi prosli selekciju od strane gore navedenog žirija:
Senad Tahmaz, Ljubomir Todorovic, Sanja Aleckovic, Igor Bošnjak, Sulejman Omerbašić, Dejan Škipina, Mitar Simikic, Maša Cerovina, Mia Bezjak, Jasmin Brutus, Ivan Koroman, Mahir Vranac, Olja Latinovic, Ajla Alic, Suvad Cibra.


Od 23. do 26. marta pomenuti fotografi ucestvovat ce na fotografskoj radionici koju ce voditi Paul Lowe i Andy Spyra. Pocetkom aprila ce biti uprilicena izlozba fotografija u Sarajevu.


izvor: http://www.britishcouncil.org


"U svoje ime zahvaljujem se clanovima žirija, te cestitam uspješnim autorima"
Senad Tahmaz

No comments:

Post a Comment